Ви завжди зможете переключити мову сайту, скориставшись перемикачем.
науково-виробниче об'єднання
АГРО-СІМО-МАШБУД
у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю
Для поліпшення стану судин є відмінне рішення - це корисне харчування, до якого раніше багато хто ставився дуже скептично. Так, судини можна відновити! Доступний, відносно дешевий і при цьому смачний засіб для цього – каша, і в цій статті ми представимо ТОП-5 каш, які стануть вашим корисним та смачним провідником до здорового довголіття.
17.11.2025
Незважаючи на сучасні тренди здорового способу життя, хворобою століття визнано серцево-судинні захворювання (ССЗ). Вони є основною причиною інвалідності та передчасної смерті. У Європейському Союзі в середньому щодня від ССЗ вмирають 10 000 чоловік. Кількість смертей по висновку ВООЗ обумовлена високим рівнем «поганого» холестерину. Це холестерин ліпопротеїнів низької густини. Небезпека цієї хвороби ще й у тому, що люди навіть не здогадуються про розвиток у них атеросклерозу.
Найкращим захистом від хвороби є профілактика. Для поліпшення стану судин є відмінне рішення - це корисне харчування, до якого раніше багато хто ставився дуже скептично. Так, судини можна відновити! Доступний, відносно дешевий і при цьому смачний засіб для цього – каша, і в цій статті ми представимо ТОП-5 каш, які стануть вашим корисним та смачним провідником до здорового довголіття.
1 місце – гречана каша. Дослідження показують, що у людей, які регулярно вживають кашу з гречаної крупи, спостерігається зниження рівня холестерину, тригліцеридів та глюкози в крові. Дієта, багата на гречку, знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань та атеросклерозу на 30%. Правильно приготовлена гречана каша робить судини гладкими і не дає шансу холестерину. Ми звикли просто варити гречку на повільному вогні. Але є більш ефективний рецепт, що не вимагає варіння – гречка з кефіром чи йогуртом:
150 г цільнозернової гречки ретельно промити холодною водою, залити 150 мл свіжого кефіру, додати щіпку морської солі 1 ч. ложку кориці. Отриману масу накрити кришкою та поставити в холодильник на ніч (мінімум на 8 годин). На ранок страва готова.
2 місце – вівсянка. Вівсяна каша небагатьом поступається гречці за цілющими властивостями. Цільнозернові вівсяні пластівці містять харчові волокна – бета-глюкани, які подібно до ефекту гелю пов'язують холестерин. Тому вівсянку сміливо можна назвати «ловцем холестерину» та «лікарем серця та шлунково-кишкового тракту». Вівсянка також багата на вітаміни і мікроелементи, такі як магній, фосфор, кальцій, залізо, натрій, цинк. Але важливо не просто їсти вівсянку, важливо правильно її готувати. Ідеальний рецепт корисної вівсяної каші – золота вівсянка з куркумою:
100 г цільнозернових вівсяних пластівців залити 250 мл води, варити 5 хвилин. Додати 100 мл молока, пів чайної ложки куркуми, чверть чайної ложки меленого імбиру та 2 щіпки чорного перцю та варити ще 3-4 хвилини. Під кінець додати 1 ч. ложку лляної олії. Така порція вівсянки дає 4 г бета-глюканів і знижує рівень «поганого» холестерину на 5-10% вже за тиждень.
3 місце – ячна каша. Каша з ячменю - забута королева здоров'я судин, у ній ніацину в 3 рази більше ніж у гречці, а бета-глюканів стільки ж, як і вівсянці. Крім зниження «поганого» холестерину, ніацин також підвищує рівень «хорошого». Простий та ефективний рецепт – ячна каша з йогуртом та ягодами:
100 г ячної крупи добре промити, залити 300 мл води і довести до кипіння, потім на повільному вогні варити 20 хвилин, помішуючи. Коли вода добре всоталася – каша готова. У готову страву додати 100 мл натурального йогурту без цукру, ягоди на смак і 1 чайну ложку меду. 1-2 тижні такої страви в раціоні – і ваше самопочуття скаже вам спасибі!
4 місце – пшоняна каша. Користь пшона багато хто не бере до уваги, а дарма! Пшоно – справжній будівельник. Містить ліцитин (фосфоліпід), який зміцнює стінки судин, і кремній – будівельний матеріал для колагену (з якого у тому числі складаються стінки артерій), а також магній, який розслаблює стінки судин і може знизити тиск природним шляхом. Відмінний рецепт для судин – пшоно з лимоном та обліпихою:
100 гр пшоняної крупи промити холодною водою 3 рази, що видалить гіркоту крупи. Довести до кипіння 250 мл води та висипати туди промите пшоно і варити на середньому вогні 15 хв. Додати 100 мл молока (2% жирності) та варити ще 10 хвилин до готовності. У готову страву вичавити сік лимона, додати 1 чайну ложку масло обліпихи і чайну ложку лляного насіння.
5 место – перловка. Перлова каша – імператриця всіх каш, у якій містяться незамінні амінокислоти. Лізин поліпшує кровообіг у мозку, зміцнює стінки капілярів та запобігає інсультам. Селен та вітамін Е – найпотужніші антиоксиданти, які відіграють роль у запобіганні деменції та хворобі Альцгеймера. Тиждень регулярного вживання перловки суттєво покращить загальний стан здоров'я, колір шкіри та додасть життєвої енергії. Найефективніший рецепт – перловка з імбиром:
100 гр перловки увечері промивають і залишають замочуватися на 8-12 годин. Вранці процідити перловку і залити окропом (300 мл), варити 30-40 хвилин на повільному вогні до м'якості. У готову кашу додати 1 чайну ложку свіжого тертого імбиру і дрібку кориці.
І пам'ятайте, що ефективніше застосовувати в раціоні цільнозернові продукти. Вони містять набагато більше клітковини, що сприяє виведенню холестерину з організму. Звичайно, спосіб приготування та якість крупи також відіграють важливу роль. Гарантований ефект забезпечує вживання круп, вироблених за сучасними технологіями та на спеціалізованому обладнанні НВО «АГРО-СІМО-МАШБУД». Будьте здорові та приємного апетиту!
Еліксир життя та довголіття: ТОП-5 круп та рецепти
Подробнее
Забезпечення технологічним обладнанням крупозаводів в Україні
Подробнее
Бізнес-зустрічі на виставці KazAgro-2025
Подробнее
Зустріч членів «Укрмашбуд»: порядок денний та акцент на інноваціях
Подробнее