Ви завжди зможете переключити мову сайту, скориставшись перемикачем.
науково-виробниче об'єднання
АГРО-СІМО-МАШБУД
у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю
Харчова цінність зерна та продуктів його переробки визначається хімічним складом, засвоюваністю речовин, що їх утворюють, і коливається в залежності від багатьох факторів. Зернові культури, що відносяться до різних родин, відрізняються не тільки співвідношенням поживних речовин, але і їх складом і властивостями.
Зерно злаків не має різких відмінностей по кількості речовин, що містяться в них, але характеризуються певними особливостями. Ядро плівчастих культур після видалення квіткової плівки за вмістом основних речовин наближається до хімічного складу голозерних злаків. Білки - найважливіші речовини, що входять до складу будь-якої живої клітини. Їх вміст у зерні, склад і властивості визначають технологічні і харчові переваги продуктів переробки зерна.
Зернові пластівці, вироблені з вівса, проса, ячменю, гречки, гороху, пшениці, жита, кукурудзи, максимально відповідають сучасній науковій концепції раціонального і здорового харчування. Зернові пластівці, виготовлені за новою передовою технологією НВО «АГРО-СІМО-МАШБУД», дозволяють зберегти поверхневі шари зерна як харчовий продукт, де концентруються біологічно активні речовини і харчові волокна, що виконують функції лікувально-профілактичного харчування. Цей фактор надає зерновим пластівців особливу цінність продукту, що являється повнораціонним по балансу поживних речовин, енергетичній цінності, і одночасно є профілактичним засобом від цілого ряду серйозних захворювань шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи і порушень обміну речовин. Всі вироблені на нашому обладнанні пластівці - продукт здорового харчування.
Так, житні і ячмінні пластівці багаті харчовими волокнами, тому їх добре використовувати для очищення організму при ожирінні, запорах, цукровому діабеті. Пектинові речовини в житніх пластівцях сприяють виведенню з організму токсичних речовин, радіонуклідів, пестицидів, а високий вміст в жирах ячменю і пшениці токоферолів дозволяє рекомендувати ячмінні та пшеничні пластівці людям із захворюваннями печінки, шкіри і вагітним жінкам. У пшеничних пластівцях досить високий вміст незамінних поліненасичених кислот, що робить їх корисними для нормалізації обміну речовин, зокрема обміну холестерину, і для поліпшення стану стінок кровоносних судин, підвищуючи їх еластичність. Особливістю пшоняних пластівців, як і пластівців гречаних і горохових, є високий вміст заліза, тому вони рекомендуються при анемії як продукт, що підвищує вміст гемоглобіну в крові. Високий же вміст каротиноїдів в пшоняних пластівцях сприяє нормальному росту дітей, хорошому стану шкіри і слизових оболонок, здоровому стану рогової оболонки очей, підвищенню опірності організму до інфекцій.
Наявність в вівсяних пластівцях водорозчинних слизоутворюючих полісахаридів дає лікувальний ефект і має ощадливий вплив при шлунково-кишкових захворюваннях. Вміст в вівсяних пластівцях дуже важливого в харчовому і дієтичному відношенні ліцину сприятливо впливає на діяльність нервової системи, печінки, перешкоджає розвитку атеросклерозу. Білки в гречаних пластівцях мають високий вміст водо- і солерозчинних фракцій, що допомагає повністю засвоювати продукт організмом людини, а вміст вітамінів В1, В2, Н6, РР, Е в пластівцях гречаних - найвищий в порівнянні з іншими видами зернопродуктів. Крім того, гречані пластівці - багате джерело мінеральних речовин, таких як калій, фосфор, марганець, мідь і цинк. Все це робить гречані пластівці дієтичним продуктом здорового харчування з високою поживною цінністю, рекомендованим дітям і вагітним жінкам. Горохові пластівці - хороше джерело білків рослинного походження. Так само пластівці горохові дуже зручні в приготуванні, оскільки варяться всього 15 - 20 хвилин, що в 6 - 7 разів менше часу варіння горохової крупи, а при варінні пластівці перетворюються в схожу на пюре масу, що полегшує їх вживання дітьми та людьми похилого віку. Зернові пластівці залишаються повністю природним продуктом і є сучасним видом харчування. Пластівці вимагають мінімального часу варіння (до 5-10 хвилин), а деякі види пластівців не вимагають варіння взагалі, що додатково зберігає поживні та цілющі речовини продукту.
При виробництві зернових пластівців за бажанням Замовника НВО "АГРО-СІМО-МАШБУД" пропонує три різні варіанти схем:
Перший варіант:коротка схема - використовується тільки лінія плющення. При використанні даної схеми Замовник купує сировину (зернову крупу 1-го і 2-го номерів) у інших постачальників.
Другий варіант: довга схема з виробленням усіх видів круп на крупозаводі з універсальною взаємозамінною технологією (пшеничних, ячних, горохових, кукурудзяних, вівсяних) і відбором якоїсь частини круп 1-го і 2-го номерів (або всієї крупи) на виробництво пластівців. Особливістю такої технологічної схеми є те, що при виробництві круп використовується гідротермічна обробка зерна на пропарювачах безперервної дії і парових сушарках, що дозволяє поліпшити не тільки технологічні властивості зерна, а й споживчі переваги готової продукції. Поліпшення технологічних властивостей зерна полягає в підвищенні коефіцієнтів лущення зерна та зниження його подрібнення, що в кінцевому підсумку призводить до збільшення виходу крупи на 5..8%, зниження енерговитрат до 20%.
Третій варіант: найбільш перспективна і економічно доцільна схема, в якій в якості сировини використовується лущене ціле ядро. Для його виробництва використовується частина технологічної схеми універсального крупозавода, включаючи лінію лущення. Це значно збільшує відсоток виходу готових пластівців по відношенню до вихідного зерна, оскільки виключає всі втрати при переробці зерна в крупу, а також втрати за рахунок неможливості використовувати дрібні номери круп III, IV і більше (Артек) для виробництва пластівців.
При виробництві вівсяних і кукурудзяних пластівців або вівсяних пластівців "Геркулес" і "Екстра" використовується інше технологічне обладнання, ніж в вищевідзначеній технології (крім лінії плющення) і принципово може бути побудовано за такими ж трьома схемами.