+38 (048) 740 70 47 Для дзвінків з України Замовити дзвінок

ua ru Pl

Українська версія сайту

Ви завжди зможете переключити мову сайту, скориставшись перемикачем.

науково-виробниче об'єднання

АГРО-СІМО-МАШБУД

у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю

Меню

Гречана лузга як кормова добавка

На крупозаводі, продуктивністю 150 т/добу, протягом доби виробляється близько 35 тонн лушпиння. Причому тільки трохи більше половини від цієї кількості спалюється в котельні, решту необхідно вивозити за межі підприємства.

13.02.2014

Лушпиння не знайшло застосування в промисловості за винятком незначного його використання для виробництва фурфуролу, а також як замінника дерев'яної дошки шляхом дорогого її пресування. В останні роки за кордоном в таких країнах, як Японія, Канада, та ін. лушпиння використовують з лікувальним ефектом у вигляді наповнювача для подушок.

Широке застосування у нас в країні і Росії лузга знайшла в якості палива в котельних крупозаводів з метою виробництва пару. Теплотворна здатність лузги в 1.5 рази вище в порівнянні з газом. А її використання призводить до істотного зниження собівартості готової продукції.

На крупозаводі, продуктивністю 150 т/добу, протягом доби виробляється близько 35 тонн лушпиння. Причому тільки трохи більше половини від цієї кількості спалюється в котельні, решту необхідно вивозити за межі підприємства. Проведений аналіз показує, що при спалюванні лушпиння на крупозаводах малої продуктивності 50 - 75 т/добу. зерна, також залишається велика кількість невикористаного лушпиння. З огляду на те, що насипна маса лушпиння складає 193 кг/м3, вивезення лушпиння за межі підприємства є трудомістким процесом, крім цього, згідно з вимогами екологічної безпеки, спалювання її в відкритій місцевості заборонено.

Ряд дослідників намагався використовувати тонко подрібнене гречане лушпиння в якості кормової добавки. Однак, як показали досліди на тваринах, через високий вміст в ній клітковини і жорсткості, відбувається травмування травного тракту, що не дозволяє в такому вигляді використовувати лузгу.

Результати проведених нами досліджень показали, що гречане лушпиння містить до 50 % клітковини, 3 - 4 % сирого протеїну, 4 - 5 % жиру, 0.2 - 0.3 % цукрів, 9 - 10 % золи, в тому числі 0.036 % фосфору, 0.015 % натрію, 0.06 % калію. При такому складі переварюваність лушпиння, перевірена спільно з Селекційно-генетичним інститутом (СГІ) і на кафедрі годівлі сільськогосподарських тварин Одеського сільськогосподарського інституту, на лабораторних щурах склала 4 - 5 %. Встановлено, що вміст амінокислот складає 1.65 %, в тому числі триптофану - 0.07 %, лізину - 0.06 %, гістидину - 0.03 %, аргініну - 0.05 %, аспарагінової кислоти - 0.13, треопіну - 0.06, серину - 0.06, глутамінової кислоти - 0.17, проліну - 0.08, гліцину - 0.09, аланіну - 0.08, валіну - 0.09, метіоніну - 0.04, ізолейцину - 0.05, лейцину - 0.13, тирозину - 0.04, фенілаланіну - 0.06, аміаку - 0.21%. Хоча амінокислотний склад лузги різноманітний, використання амінокислот організмом тварин через погану поїдаємість і низьку переварюваність незначний.

Щоб поліпшити кормові властивості цього продукту і отримати з нього повноцінну добавку, ми розробили спеціальну технологію обробки гречаного лушпиння. В результаті спеціальної обробки лузги вміст клітковини знизився до 32%. Перетравлюваність обробленого лушпиння склала 77.4 %.

Кормову оцінку спеціально підготовленого гречаного лушпиння проводили на лабораторних щурах, згідно зі стандартною методикою СГІ. У кормовій добавці лушпиння містилося 20 %. В якості контрольного корму взяли чисте борошно з ячменю Нутанс 518.

Згодовування 1 г контрольного корму дало 0.161 г., а експериментального корму з обробленим лушпинням - 0.136 г. приросту тварини.

Результати отриманих даних дозволяють зробити наступні висновки:

    • спеціальна технологія обробки лушпиння збільшує поїдання лушпиння і перетравлюваність його тваринами;
    • оброблене гречане лушпиння може замінити 20 - 25% зернових компонентів в раціоні тварин, практично без зниження кормової цінності.

Підготовлене таким чином гречане лушпиння доцільно застосовувати з білковими і вуглеводними компонентами.

На підставі нової технології розроблені і затверджені "Технічні Умови на виробництво кормової добавки" з включенням гречаного лушпиння.

Другим напрямком використання лузги є харчові волокна, які є регулятором, що забезпечує збереження здоров'я і профілактики багатьох захворювань людини (ішемічної хвороби серця, ожиріння, цукрового діабету, атеросклерозу, раку товстого кишечника та ін.).

Під харчовими волокнами розуміють високомолекулярні важкоперетравлювані компоненти харчових продуктів, що не розщеплюються в організмі людини під впливом травних ферментів. Таким вимогам відповідає гречане лушпиння. Роботи по даному напрямку досліджень проводяться в даний час.

Джерело: «Хранение и переработка зерна» № 5, 2000 р.

Камінський В. Д., заслужений винахідник України, д.т.н., професор ОГСХИ
Карунський А.Й., зав. кафедрою годування с/г тварин, д.т.н., професор ОГСХИ
Бабич М. Б., к.т.н., генеральний директор НВО «АГРО-СІМО-МАШБУД»

Залишилися питання?
Підписатись на новини

Свіжі новини

Експорт технологічного обладнання до Туреччини
08.11.2024

Експорт технологічного обладнання до Туреччини

Подробнее
Розширення обсягів поставок до Казахстану
29.10.2024

Розширення обсягів поставок до Казахстану

Подробнее
У фокусі популярності – лущильна машина для сочевиці
22.10.2024

У фокусі популярності – лущильна машина для сочевиці

Подробнее
Розвиток зернопереробної промисловості у Польщі
17.09.2024

Розвиток зернопереробної промисловості у Польщі

Подробнее
Догори