+38 (048) 740 70 47 Для дзвінків з України Замовити дзвінок

en ua ru Pl

Українська версія сайту

Ви завжди зможете переключити мову сайту, скориставшись перемикачем.

науково-виробниче об'єднання

АГРО-СІМО-МАШБУД

у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю

Меню

Нішеві культури: сочевиця

Сочевиця - зернобобова культура, є поживним і універсальним продуктом з рядом переваг: вона багата білком і клітковиною, корисна для здоров'я і серцево-судинної системи.

17.09.2025

переробка сочевиці

НІШЕВІ КУЛЬТУРИ — це культурні рослини, популярні лише у вузькому сегменті споживчого ринку, але досить перспективні. Наприклад, сочевиця вважається нішевою культурою, тому що ця сільськогосподарська рослина вирощується в невеликих обсягах для вузького, специфічного ринку, але при цьому має високий попит та рентабельність через обмежену пропозицію. Раніше можна було стверджувати, що ця культура не є широко розповсюдженою. Чи це так зараз? Звичайно, сочевиця не є настільки поширеною, як, наприклад, пшениця. Але сьогодні до нішевих культур, включаючи сочевицю, проявляється підвищений споживчий інтерес.

МОДНИЙ ТРЕНД ЧИ РЕАЛЬНА КОРИСТЬ?

Давайте розглянемо сочевицю зі споживчої точки зору. Ця зернобобова культура є поживним і універсальним продуктом з рядом переваг: вона багата білком і клітковиною, корисна для здоров'я і серцево-судинної системи. Сочевиця має довгу історію, яка налічує тисячі років. Її батьківщина – регіони Близького Сходу та Південна Європа, оскільки ця культура легко адаптується до посушливих умов завдяки глибокій кореневій системі. Сьогодні для країн зі швидкозростаючим населенням з азіатського та близькосхідного регіонів ця культура є важливим продуктом, що замінює поживними властивостями хліб, крупу і навіть м'ясо! Тому сочевиця абсолютно не резонує із тенденцією здорового харчування, а навпаки – стимулює обмін речовин, знижує дефіцит білка рослинного походження, підвищує імунітет, допомагає в управлінні вагою. Різноманітність сортів сочевиці дозволяє використовувати її у різних стравах. Географія використання сочевиці розширюється, а виробництво зростає (за останні 50 років світове виробництво сочевиці збільшилося майже у 6 разів).

СОЧЕВИЦЯ ТА ГОРОХ

Якщо у 20-му столітті горох був більш популярним, ніж сочевиця, то це точно не через більшу кількість корисних речовин, а через регіональну доступність. За вмістом білка горох трохи поступається сочевиці, а також поступається їй за вмістом фолієвої кислоти, натрію, фосфору, заліза, йоду. Також сочевиця швидше готується і має ніжнішу текстуру. Але горох зі свого боку багатший на вітаміни і є гіпоалергенним, тому частіше використовується в дитячому харчуванні. Хай там як, сьогодні є можливість вибудовувати свій раціон завдяки багатому вибору зернових та бобових сільськогосподарських культур. І далі ми поговоримо про важливий етап - обробку бобових для використання в їжу.

ТЕХНОЛОГІЯ ОЧИЩЕННЯ БОБОВИХ

Очищення сочевиці – непроста справа, тому що врожай після збирання містить рослинні залишки, мінеральні домішки та пил через те, що бобові ростуть нерівномірно, і нижні боби розташовані дуже низько. Без якісної обробки сочевиці неможливо досягти високоякісного смаку і характеристик та, відповідно, задовольнити вимоги покупців. Комплектно обладнання для переробки сочевиці у крупу постачає компанія «АГРО-СІМО-МАШБУД». Наприкінці 2024 року компанія вже анонсувала новинку - авторську установку «Лущильник абразивний для бобових ЛАБ-1,5» (продуктивність до 1,5 т/год). Ця машина успішно пройшла тестові випробування та вже експлуатується у виробничих лініях крупозаводів України, Казахстану.

Для виробництва крупи гороху, звичайно ж, рекомендується використовувати унікальну оригінальну Лущильно-горохокольну машину марки СІМО ЦШС-3 (02). Про цю машину вже не раз згадувалося в наших публікаціях, оскільки це технологічне обладнання давно підкорило користувачів своїми експлуатаційними характеристиками, якістю роботи та отриманим результатом: в ході роботи горохоколки - горох лущиться і розколюється на дві половинки (рівні сім'ядолі без сколів та пошкоджень) за один прохід через лущильник! Ця машина успішно експлуатується в Україні та Європі.

Залишилися питання?
Підписатись на новини

Свіжі новини

Нішеві культури: сочевиця
17.09.2025

Нішеві культури: сочевиця

Подробнее
Капітальний ремонт блоку гідротермічної обробки зерна
04.09.2025

Капітальний ремонт блоку гідротермічної обробки зерна

Подробнее
З Днем Незалежності України!
22.08.2025

З Днем Незалежності України!

Подробнее
Нові крупозаводи «під ключ» в Європі на українському обладнанні «АГРО-СІМО-МАШБУД»
20.08.2025

Нові крупозаводи «під ключ» в Європі на українському обладнанні «АГРО-СІМО-МАШБУД»

Подробнее
Догори
10