Ви завжди зможете переключити мову сайту, скориставшись перемикачем.
науково-виробниче об'єднання
АГРО-СІМО-МАШБУД
у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю
Сочевиця - зернобобова культура, є поживним і універсальним продуктом з рядом переваг: вона багата білком і клітковиною, корисна для здоров'я і серцево-судинної системи.
17.09.2025
НІШЕВІ КУЛЬТУРИ — це культурні рослини, популярні лише у вузькому сегменті споживчого ринку, але досить перспективні. Наприклад, сочевиця вважається нішевою культурою, тому що ця сільськогосподарська рослина вирощується в невеликих обсягах для вузького, специфічного ринку, але при цьому має високий попит та рентабельність через обмежену пропозицію. Раніше можна було стверджувати, що ця культура не є широко розповсюдженою. Чи це так зараз? Звичайно, сочевиця не є настільки поширеною, як, наприклад, пшениця. Але сьогодні до нішевих культур, включаючи сочевицю, проявляється підвищений споживчий інтерес.
Давайте розглянемо сочевицю зі споживчої точки зору. Ця зернобобова культура є поживним і універсальним продуктом з рядом переваг: вона багата білком і клітковиною, корисна для здоров'я і серцево-судинної системи. Сочевиця має довгу історію, яка налічує тисячі років. Її батьківщина – регіони Близького Сходу та Південна Європа, оскільки ця культура легко адаптується до посушливих умов завдяки глибокій кореневій системі. Сьогодні для країн зі швидкозростаючим населенням з азіатського та близькосхідного регіонів ця культура є важливим продуктом, що замінює поживними властивостями хліб, крупу і навіть м'ясо! Тому сочевиця абсолютно не резонує із тенденцією здорового харчування, а навпаки – стимулює обмін речовин, знижує дефіцит білка рослинного походження, підвищує імунітет, допомагає в управлінні вагою. Різноманітність сортів сочевиці дозволяє використовувати її у різних стравах. Географія використання сочевиці розширюється, а виробництво зростає (за останні 50 років світове виробництво сочевиці збільшилося майже у 6 разів).
Якщо у 20-му столітті горох був більш популярним, ніж сочевиця, то це точно не через більшу кількість корисних речовин, а через регіональну доступність. За вмістом білка горох трохи поступається сочевиці, а також поступається їй за вмістом фолієвої кислоти, натрію, фосфору, заліза, йоду. Також сочевиця швидше готується і має ніжнішу текстуру. Але горох зі свого боку багатший на вітаміни і є гіпоалергенним, тому частіше використовується в дитячому харчуванні. Хай там як, сьогодні є можливість вибудовувати свій раціон завдяки багатому вибору зернових та бобових сільськогосподарських культур. І далі ми поговоримо про важливий етап - обробку бобових для використання в їжу.
Очищення сочевиці – непроста справа, тому що врожай після збирання містить рослинні залишки, мінеральні домішки та пил через те, що бобові ростуть нерівномірно, і нижні боби розташовані дуже низько. Без якісної обробки сочевиці неможливо досягти високоякісного смаку і характеристик та, відповідно, задовольнити вимоги покупців. Комплектно обладнання для переробки сочевиці у крупу постачає компанія «АГРО-СІМО-МАШБУД». Наприкінці 2024 року компанія вже анонсувала новинку - авторську установку «Лущильник абразивний для бобових ЛАБ-1,5» (продуктивність до 1,5 т/год). Ця машина успішно пройшла тестові випробування та вже експлуатується у виробничих лініях крупозаводів України, Казахстану.
Для виробництва крупи гороху, звичайно ж, рекомендується використовувати унікальну оригінальну Лущильно-горохокольну машину марки СІМО ЦШС-3 (02). Про цю машину вже не раз згадувалося в наших публікаціях, оскільки це технологічне обладнання давно підкорило користувачів своїми експлуатаційними характеристиками, якістю роботи та отриманим результатом: в ході роботи горохоколки - горох лущиться і розколюється на дві половинки (рівні сім'ядолі без сколів та пошкоджень) за один прохід через лущильник! Ця машина успішно експлуатується в Україні та Європі.