Ви завжди зможете переключити мову сайту, скориставшись перемикачем.
науково-виробниче об'єднання
АГРО-СІМО-МАШБУД
у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю
У проектах, що розробляються, перепрофілювання існуючих виробництв у крупозаводи найбільш важливим є використання нового обладнання та прогресивних технологій з автоматизацією виробничих процесів, які забезпечують високий вихід готової продукції високої якості при мінімальних капітальних витратах порівняно з аналогічними закордонними підприємствами.
14.02.2014
Бабич М. Б. , к.т.н., генеральний директор НВО «АГРО-СІМО-МАШБУД»
Байрам-Галі В. З. , технічний директор НВО «АГРО-СІМО-МАШБУД»
Калініченко В. Н. , начальник проектного відділу НВО «АГРО-СІМО-МАШБУД»
НВО «АГРО-СІМО-МАШБУД» розробляє нові технології та обладнання для забезпечення високого ступеня використання зерна під час виробництва високоякісних круп підвищеної харчової цінності.
У проектах, що розробляються, перепрофілювання існуючих виробництв у крупозаводи найбільш важливим є використання нового обладнання та прогресивних технологій з автоматизацією виробничих процесів, які забезпечують високий вихід готової продукції високої якості при мінімальних капітальних витратах порівняно з аналогічними закордонними підприємствами.
За короткий період з 1997 року по 2001 рік введено в експлуатацію 15 нових крупозаводів.
Побудовано та працюють крупозаводи у Миколаївській, Одеській, Харківській, Хмельницькій, Рівненській, Полтавській, Житомирській та Тернопільській областях України, а також у Курській області, республіці Татарстан Російської Федерації.
Технологічні прийоми, розроблені НВО «АГРО-СІМО-МАШБУД» використовують у м. Воронеж, Челябінськ та ін.
Кожне підприємство виконане за нетиповим проектом, у різних існуючих будинках, з використанням різних технологічних схем та технологічного обладнання. Так фахівцями «АГРО-СІМО-МАШБУД» розроблено понад 15 видів обладнання різних типорозмірів, а саме: мийна машина, установка для очищення стічних вод, сушарка для відходів, два типи вальцедекових верстатів, пропарювач безперервної дії двох модифікацій, пропарювач періодичної дії чотирьох модифікацій, парова сушарка, аспіраційна колонка, варочний апарат без охолодження вальців, аеровібраційна сушарка для крупи та пластівців, фільтри для очищення запиленого повітря різної продуктивності, застосування пневмотранспорту на гречаних заводах для транспортування 4-5 фракції, при незначному збільшенні проділу (до 3 %). Устаткування закуповують Молдова, Росія, Білорусь, країни Балтики.
Одним із прогресивних технологічних прийомів є миття зерна перед пропарюванням. Використання мийної машини, розробленої НВО «АГРО-СІМО-МАШБУД» дозволяє виділяти важковіддільні домішки, легковажне та зіпсоване зерно, видаляти головню, ріжок, картопляну та сінну палички, мікроорганізми. Розроблено обладнання для очищення стічних вод, що дозволяє рециркулювати до 60% стічної води у виробництво.
Гідротермічна обробка зерна виконується на пропарювачах періодичної та безперервної дії, конструкції яких розроблені «АГРО-СІМО-МАШБУД», за різних режимів обробки круп'яних культур. Параметричний ряд пропарювачів: 0.25, 0.3, 0.5, 1.0 м3.
Ці пропарювачі забезпечені затворами, які запобігають викидання пари у виробниче приміщення, величина тиску пари в пропарювачі зберігається без зміни в процесі обробки в ньому зерна, при цьому забезпечується рівномірність обробки зерна по всьому об'єму пропарювача.
Конструкція парової сушарки з комбінованим кондуктивно-конвективним способом сушіння дозволяє збільшити продуктивність у 2 рази порівняно з аналогічною сушаркою ВС-10-49М. Також знижуються питомі енергетичні витрати на 35 %, при цьому забезпечується рівномірність сушіння зерна.
Застосування вальцедекових верстатів СГР-400 та СГР-600 дозволяє підвищити коефіцієнти лущення зерна до 63 - 72% при зниженні кількості колотого ядра в 2 рази. Питомі енерговитрати зменшуються на 25 – 35% порівняно зі верстатами 2ДШС-3. Спеціально розроблені схеми розсівів дозволяють ефективно виконувати процеси фракціонування гречки та сортування продуктів лущення при максимально обмеженій їх кількості. Так на гречаних заводах продуктивністю 55 т/добу, це Трикратський КХП, гречаний завод фірми «Подільський Смак», м. Хмельницький і Курський гречаний завод використано всього 3 розсіви РК-4.
Розширено можливість застосування взаємозамінних схем з виробництва ячної, перлової, пшеничної, кукурудзяної та горохової круп. Це дозволяє ефективніше використовувати технологічне обладнання, збільшити його завантаження протягом року, розширити асортимент продукції, що випускається. Особливо варто відзначити, що застосування процесів гідротермічної обробки зерна при виробництві перерахованих вище круп дозволяє збільшити їх вихід на 6 - 8 %, і значно покращити споживчі переваги - смак, аромат, розсипчастість та ін.
Для виконання операцій ГТО в універсальних крупоцехах, ми використовуємо пропарювач безперервної дії та парові сушарки.
Однією з важливих розробок є виробництво гречаної крупи і одночасно гречаного борошна, що дає можливість використовувати борошно в дитячому харчуванні, виробництві макаронів і хлібних виробів. Гречане борошно виробляється з 4, 5 та 6 фракцій гречки. Як відомо, гречана крупа немає ГОСТ на вищий сорт. Запропонована нами технологія дозволяє отримувати гречану крупу із загальним виходом до 73% і з якістю, що в 3-4 рази перевищує вимоги ГОСТу.
Нині виробилися перспективні напрями розвитку виробництва круп і борошна. Зокрема глибша переробка круп на пластівці та крупи, які не вимагають варіння. Розроблені та впроваджуються різні схеми таких виробництв. Відповідно до традиційної технології у виробництві пластівців використовуються крупи вищого та першого сорту, першого та другого номерів крупності. Однак, більш перспективним і економічно доцільним є вироблення пластівців з лущеного ядра, що пройшло гідротермічну обробку. Така технологія значно збільшує вихід готової продукції (пластівців) по відношенню до вихідного зерна, оскільки виключає всі втрати при переробці зерна у крупу, а також використовує незатребувані традиційною технологією треті-п'яті номери крупності.
Дуже важливим є те, що в лущеному ядрі зберігається алейроновий шар, а також частина насіннєвої оболонки та зародка, що містять у своєму складі вітаміни, мінеральні та інші біологічно активні речовини. Це дозволяє виробляти пластівці підвищеної харчової цінності. Застосування запропонованої схеми дозволяє збільшити вихід пластівців майже до теоретичного вмісту ядра.
Застосування технологічного прийому, який полягає в дворазовому пропарюванні (спочатку не лущеного зерна, а потім лущеного ядра) з подальшою обробкою у варильно-обжарювальному апараті, дозволяє виробляти зернові пластівці і крупи, що не вимагають варіння.
Зернові пластівці виробляють з гречаної, рисової, ячмінної, вівсяної, пшеничного, горохового та інших видів круп. Попередньо крупу піддають (ГТО) гідротермічній обробці (зволоження, відволожування, пропарювання, сушіння і т.д.) для підвищення в'язкості і надання їй пластичних властивостей. Сприяє цьому денатурація білка, клейстеризація крохмалю і особливо утворення декстринів в результаті нагрівання продукту до 68 - 78 ° C в пропарювачі. Внаслідок такої обробки покращується харчова цінність і споживчі властивості продукту, час варіння плющених круп становить 3 - 10 хв, при цьому ступінь денатурації білка і клейстеризації крохмалю істотно впливає на засвоюваність плющених круп і пластівців.
При виробництві пластівців застосовують жорсткіші режими ГТО. Плющення крупи при виробництві плющених круп і пластівців здійснюють на вальцевому верстаті з гладкими і рифленими вальцями або плющильних верстатах. Ця операція надає один із вирішальних впливів на якість пластівців, особливо для виробництва дуже цінних тонкопелюсткових пластівців. Використання вальцьових верстатів для виробництва пластівців дозволяє досягти стабільності режимів плющення, що не забезпечує заданий вихід великої фракції пластівців.
В даний час в Україні, а також у країнах СНД не виробляють плющильні верстати. Нами розроблено нові конструкції плющильних верстатів, промисловий випуск яких налагоджено на Бердичівському верстатобудівному заводі.
Виробнича перевірка показала високу ефективність плющення як при виробництві плющених круп, так і пластівців. Особливістю плющильного верстата є можливість регулювати величину зазору між вальцями в широкому діапазоні від 0.1 до 1.0 мм, де висока якість плющення забезпечується великим діаметром вальців і відносно питомим тиском на продукт при плющенні (більше 25 мПа).
Нова конструкція пропарювача безперервної дії відповідає вищевказаним вимогам, він може використовуватися як для пропарювання будь-яких видів зерна, в тому числі і важкосипучих матеріалів, так і крупи для її плющення та виробництва зернових пластівців. Продуктивність запропонованого пропарювача безперервної дії становить 1.0 - 6.0 т/год, він оснащений утилізатором відпрацьованої теплоти на технологічні цілі та пристроєм стабільної підтримки тиску пари в робочій зоні в межах 0.03 - 0.25 МПа.
Використовуючи технологічні можливості пропарювача - широкий діапазон регулювання його продуктивності (1 - 6 т/год) та наявність надлишкового тиску пари, з'являється можливість керувати зміною технологічних та фізико-хімічних властивостей одержуваного продукту - ступенем денатурації білка та гідролізу крохмалю. А, при необхідності, можливо, доводити продукт до повної готовності. Такий варіант можливий при подвійній гідротермічній обробці, спочатку зерна, а потім ядра або крупи.
Після пропарювання та плющення важливим етапом є сушіння, особливо це стосується пластівців. Режими сушіння (температура агента сушіння, тривалість і швидкість подачі агента сушіння) здійснюють один із вирішальних впливів на міцність пластівців, їх крихітність та вихід цілої великої фракції.
Для сушіння пластівців нами розроблена нова аеровібраційна конвективна сушарка. В даний час сушарка пройшла виробничі випробування та рекомендована до серійного виробництва. Її відмінною особливістю є простота регулювання та налаштування. У порівнянні з сушаркою фірми «Бюллер», в якій той самий потік повітря одночасно виконує 3 функції: і як агент сушіння, і як аератор зі створення киплячого шару пластівців, і як транспортний агент.
Все це створює певні незручності. Таким чином, на сьогоднішній день НВО «АГРО-СІМО-МАШБУД» пропонує повний комплект промислового обладнання та технології для переробки всіх видів зерна на крупи, пластівці та крупи, що не потребують варіння.
Дуже важливим моментом для Замовника, який слід зазначити, є те, що всі роботи наше об'єднання виконує під ключ: проектування, доставка обладнання, монтаж, пусконалагодження. Звичайно і вся відповідальність лягає на одну особу.
Гарантією якості наших робіт є заводи, що працюють на всій території СНД, де їх продукція визнана однією з кращих і експортується до Канади, США, Німеччини, Ізраїлю, Голландії.
В Україні це сьогодні вже визнані торгові марки такі як «Благо», Трикратський КХП, «Подільський Смак», м. Хмельницький, «Озерянка», м. Житомир та ін. Сама ж продукція НВО «АГРО-СІМО-МАШБУД» відзначена знаком якості «Вища проба».
Джерело: «Зберігання та переробка зерна» № 9, 2001 г.
Нова партія валків для лінії плющення пластівців та м'ятки
ПодробнееАГРО-СІМО-МАШБУД на зернових форумах: пост-реліз.
Запрошуємо відвідати наш стенд на наступній виставці у Києві!
Оснащення зерноочисного комплексу обладнанням від НВО «АГРО-СІМО-МАШБУД»
ПодробнееЩиро вітаємо Вас із Різдвом і Новим роком!
Подробнее