Ви завжди зможете переключити мову сайту, скориставшись перемикачем.
науково-виробниче об'єднання
АГРО-СІМО-МАШБУД
у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю
Сьогодні глибока переробка культури зробила крок вперед і змогла досягти наступної мети – виробництво біоклею з гороху!
28.11.2025
Харчова цінність гороху прирівнюється до цінності пшениці. Насіння гороху в середньому містить близько 25% протеїну, і цей білок засвоюється навіть краще, ніж білок пшениці. Тому горохова крупа стає все більш популярною в нашому раціоні, а горохове борошно входить до складу багатьох концентрованих комбікормів. Також горох — багате джерело клітковини і містить її близько 65%.
Сьогодні глибока переробка культури зробила крок вперед і змогла досягти наступної мети – виробництво біоклею з гороху! Таке виробництво стартувало в Житомирській області в індустріальному парку «Коростень». Заступник голови парламентського Комітету з економічного розвитку Дмитро Кисилевський зазначив на своїй сторінці у Facebook: «Старт виробництва біоклею - без перебільшення сенсаційна новина для українського аграрного сектору».
Рішення про виробництво біоклею було на поверхні. В епоху так званої «екологічної безпеки» біоклей стане чудовою альтернативою хімічним клеям для потреб виробництва деревʼяних екоплит для потреб будівельної та меблевої галузей. Загальний обсяг інвестицій у цей проект — 40 млн Євро. Проектна потужність нового заводу становить 3 тис. т біоклею на місяць. Планові обсяги виробництва екоплити — 20 тисяч кубометрів на місяць. 90% екоплит планують експортувати.
Кисилевський також говорить про те, що потреба нового виробництва — 1 млн т гороху на рік, це більш ніж удвічі перевищує обсяги валового збору цієї культури у 2024 році. Тому частково потреби виробництва будуть покриватися завдяки імпорту з Угорщини та Польщі. Водночас ведуться переговори з фермерами Житомирської, Київської, Черкаської, Кіровоградської та Дніпропетровської областей щодо розширення посівних площ під цю культуру.
Серед переваг при вирощуванні гороху можна відзначити: стійкість до низьких температур, скоростиглість, невибагливість до ґрунту. Цінність гороху обумовлена не тільки його поживними властивостями, але і агротехнічною цінністю: горохова культура дозволяє збагачувати ґрунт органічними елементами і азотом, структура ґрунту поліпшується і підвищується його родючість.