Ви завжди зможете переключити мову сайту, скориставшись перемикачем.
науково-виробниче об'єднання
АГРО-СІМО-МАШБУД
у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю
Зерно вівса в порівнянні з іншими круп'яними культурами має найвищу плівчастість, що складає 25...30% і вище. Ядро вівса має порівняно тонкі плодові, насіннєві оболонки та алейроновий шар, що становлять разом 9…11% від маси зерна. Крім того, ядро вкрите короткими тонкими волосками, наявність яких надає вівсу при переробці особливих властивостей.
25.09.2014
Визначальною запорукою успішної роботи у сфері переробки зерна є висока якість готової продукції та максимально можливі виходи, що наближаються до природного вмісту ядра в зернових культурах.
Враховуючи це, технологічні операції з переробки зерна умовно можна розділити на менш відповідальні – транспортування, очищення від домішок, калібрування, сортування, та більш відповідальні і складні – обробка зерна паром, лущення, подрібнення, тому що від якості їх виконання визначальною мірою залежить якість готової продукції та її вихід.
Однією з основних технологічних операцій, що мають визначальний вплив на вихід готової продукції (крупи) при переробці плівчастих культур, є операція лущення. Найбільш складна серед плівчастих культур для лущення - це овес.
В той же час вівсяні пластівці «Геркулес» та «Экстра», що виготовляються з вівсяної крупи, за обсягом продажів займають перше місце.
Зерно вівса в порівнянні з іншими круп'яними культурами має найвищу плівчастість, що складає 25...30% і вище. Ядро вівса має порівняно тонкі плодові, насіннєві оболонки та алейроновий шар, що становлять разом 9…11% від маси зерна. Крім того, ядро вкрите короткими тонкими волосками, наявність яких надає вівсу при переробці особливих властивостей.
Традиційно для лущення вівса його фракціонують на дві фракції, велику і дрібну, а подальшу переробку кожної фракції проводять окремо.
Відповідно до чинних «Правил організації ведення технологічного процесу на круп'яних підприємствах» норма виходу готової продукції при виробництві вівсяної шліфованої крупи – 45,5 %. При цьому природний вміст ядра в зерні вівса становить 60 - 66 %.
Таким чином, підвищення ефективності лущення як основного виробничого процесу, що впливає на збереження ядра вівса, є перспективним напрямом удосконалення технології переробки вівса. У зв'язку з цим нашою компанією в 2012-2013 роках було освоєно виробництво та випробування нової машини для лущення вівса – відцентрового лущильника СІМО ЦШС-3.
Починаючи з другої половини 2013 р., на даний час налагоджено серійне виробництво даної машини. За даний період вироблено та реалізовано 43 машини.
У запропонованій нами конструкції процес лущення зерна вівса здійснюється як за рахунок традиційного впливу - спрямованого механічного удару зерна вівса перпендикулярно його осі об деку лущення, так і за рахунок додаткового зусилля бічного зсуву квіткової оболонки вівса в момент його удару об деку.
З одного боку, це істотно підвищує коефіцієнт лущення, а з іншого, за рахунок пом'якшення осьового удару знижує подрібнення ядра та збільшує його загальний вихід і вихід цілого неподрібненого ядра.
Нами були проведені дослідження порівняльних показників ефективності роботи нового та старого лущильників на діючих овсозаводах.
У таблиці наведені результати даних досліджень.
Найменування овсозаводу, тип лущення | ТОВ «Алтайагросоюз» ЦШС-3 | ТОВ «Терра» ЦШС-3 | ТОВ «Терра» типовий відцентровий лущильник |
Коефіцієнт лущення великої фракції, % | 89,4 | 87,8 | 77,6 |
Коефіцієнт лущення мілкої фракції, % | 86,5 | 82,6 | 72,3 |
Коефіцієнт цілісності ядра готової продукції, % | 95,3 | 94,7 | 88,6 |
Кількість подрібненого ядра в готовій продукції, % | 3,2 | 3,8 | 7,6 |
Кількість мучки в продуктах лущення, % | 1,5 | 1,7 | 3,8 |
Вихід готової продукції: | |||
- Крупа вівсяна неподрібнена, % | 60,5 | 59,2 | 48,6 |
- Дрібка, % | 3,2 | 3,8 | 7,6 |
- Мучка у відходах, % | 1,3 | 1,4 | 3,2 |
Як видно з вищенаведеної таблиці, коефіцієнт лущення вівса на відцентровому лущильнику СІМО ЦШС-3 мінімум на 10% перевищує показники типового відцентрового лущильника. Застосування лущильника ЦШС-3 значно спрощує роботу падді-машин з відбору необрушу із продуктів лущення, скорочує кількість даних машин, а також дозволяє отримувати вівсяну крупу, що перевищує вимоги ГОСТу за товарним виглядом та вмістом необрушу в готовій продукції. Однак, найважливішим економічним аргументом в застосуванні нових відцентрових лущильників СІМО ЦШС-3 є фактичний обсяг виходу готової продукції. При використанні ЦШС-3, порівняно з існуючими моделями лущильників, вихід готової продукції мінімально збільшується на 7%, вихід цілого ядра неподрібненого на 10%. Важливим моментом також є значне збільшення ресурсу роботи деки 6-8 тис. тонн переробки та напрямних лопаток ротора 4-5 тис. тонн переробки. Таким чином використання лущильника ЦШС-3 дозволяє суттєво підвищити рентабельність виробництва та якість готової продукції, що дозволяє окупити витрати на його придбання протягом 3-4 місяців.
Генеральний директор НВО «Агро-Сімо-Машбуд» Бабич М.Б.
Заступник генерального директора ТОВ «АЛТАЙАГРОСОЮЗ» Нікулін А.Ю.
Головний технолог ТОВ «ТЕРРА» Комаров С.Ю.