+38 (048) 740 70 47 Для дзвінків з України Замовити дзвінок

ua ru Pl

Українська версія сайту

Ви завжди зможете переключити мову сайту, скориставшись перемикачем.

науково-виробниче об'єднання

АГРО-СІМО-МАШБУД

у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю

Меню

Перспективні шляхи вдосконалення технології переробки вівса

Зерно вівса в порівнянні з іншими круп'яними культурами має найвищу плівчастість, що складає 25...30% і вище. Ядро вівса має порівняно тонкі плодові, насіннєві оболонки та алейроновий шар, що становлять разом 9…11% від маси зерна. Крім того, ядро вкрите короткими тонкими волосками, наявність яких надає вівсу при переробці особливих властивостей.

25.09.2014

Визначальною запорукою успішної роботи у сфері переробки зерна є висока якість готової продукції та максимально можливі виходи, що наближаються до природного вмісту ядра в зернових культурах.

Враховуючи це, технологічні операції з переробки зерна умовно можна розділити на менш відповідальні – транспортування, очищення від домішок, калібрування, сортування, та більш відповідальні і складні – обробка зерна паром, лущення, подрібнення, тому що від якості їх виконання визначальною мірою залежить якість готової продукції та її вихід.

Однією з основних технологічних операцій, що мають визначальний вплив на вихід готової продукції (крупи) при переробці плівчастих культур, є операція лущення. Найбільш складна серед плівчастих культур для лущення - це овес.

В той же час вівсяні пластівці «Геркулес» та «Экстра», що виготовляються з вівсяної крупи, за обсягом продажів займають перше місце.

Зерно вівса в порівнянні з іншими круп'яними культурами має найвищу плівчастість, що складає 25...30% і вище. Ядро вівса має порівняно тонкі плодові, насіннєві оболонки та алейроновий шар, що становлять разом 9…11% від маси зерна. Крім того, ядро вкрите короткими тонкими волосками, наявність яких надає вівсу при переробці особливих властивостей.

Традиційно для лущення вівса його фракціонують на дві фракції, велику і дрібну, а подальшу переробку кожної фракції проводять окремо.

Відповідно до чинних «Правил організації ведення технологічного процесу на круп'яних підприємствах» норма виходу готової продукції при виробництві вівсяної шліфованої крупи – 45,5 %. При цьому природний вміст ядра в зерні вівса становить 60 - 66 %.

Таким чином, підвищення ефективності лущення як основного виробничого процесу, що впливає на збереження ядра вівса, є перспективним напрямом удосконалення технології переробки вівса. У зв'язку з цим нашою компанією в 2012-2013 роках було освоєно виробництво та випробування нової машини для лущення вівса – відцентрового лущильника СІМО ЦШС-3.

Починаючи з другої половини 2013 р., на даний час налагоджено серійне виробництво даної машини. За даний період вироблено та реалізовано 43 машини.

У запропонованій нами конструкції процес лущення зерна вівса здійснюється як за рахунок традиційного впливу - спрямованого механічного удару зерна вівса перпендикулярно його осі об деку лущення, так і за рахунок додаткового зусилля бічного зсуву квіткової оболонки вівса в момент його удару об деку.

З одного боку, це істотно підвищує коефіцієнт лущення, а з іншого, за рахунок пом'якшення осьового удару знижує подрібнення ядра та збільшує його загальний вихід і вихід цілого неподрібненого ядра.

Нами були проведені дослідження порівняльних показників ефективності роботи нового та старого лущильників на діючих овсозаводах.

У таблиці наведені результати даних досліджень.

Найменування овсозаводу, тип лущення ТОВ «Алтайагросоюз» ЦШС-3 ТОВ «Терра» ЦШС-3 ТОВ «Терра» типовий відцентровий лущильник
Коефіцієнт лущення великої фракції, % 89,4 87,8 77,6
Коефіцієнт лущення мілкої фракції, % 86,5 82,6 72,3
Коефіцієнт цілісності ядра готової продукції, % 95,3 94,7 88,6
Кількість подрібненого ядра в готовій продукції, % 3,2 3,8 7,6
Кількість мучки в продуктах лущення, % 1,5 1,7 3,8
Вихід готової продукції:      
     - Крупа вівсяна неподрібнена, % 60,5 59,2 48,6
     - Дрібка, % 3,2 3,8 7,6
     - Мучка у відходах, % 1,3 1,4 3,2

Як видно з вищенаведеної таблиці, коефіцієнт лущення вівса на відцентровому лущильнику СІМО ЦШС-3 мінімум на 10% перевищує показники типового відцентрового лущильника. Застосування лущильника ЦШС-3 значно спрощує роботу падді-машин з відбору необрушу із продуктів лущення, скорочує кількість даних машин, а також дозволяє отримувати вівсяну крупу, що перевищує вимоги ГОСТу за товарним виглядом та вмістом необрушу в готовій продукції. Однак, найважливішим економічним аргументом в застосуванні нових відцентрових лущильників СІМО ЦШС-3 є фактичний обсяг виходу готової продукції. При використанні ЦШС-3, порівняно з існуючими моделями лущильників, вихід готової продукції мінімально збільшується на 7%, вихід цілого ядра неподрібненого на 10%. Важливим моментом також є значне збільшення ресурсу роботи деки 6-8 тис. тонн переробки та напрямних лопаток ротора 4-5 тис. тонн переробки. Таким чином використання лущильника ЦШС-3 дозволяє суттєво підвищити рентабельність виробництва та якість готової продукції, що дозволяє окупити витрати на його придбання протягом 3-4 місяців.

Генеральний директор НВО «Агро-Сімо-Машбуд» Бабич М.Б.
Заступник генерального директора ТОВ «АЛТАЙАГРОСОЮЗ» Нікулін А.Ю.
Головний технолог ТОВ «ТЕРРА» Комаров С.Ю.

Залишилися питання?
Підписатись на новини

Свіжі новини

Експорт технологічного обладнання до Туреччини
08.11.2024

Експорт технологічного обладнання до Туреччини

Подробнее
Розширення обсягів поставок до Казахстану
29.10.2024

Розширення обсягів поставок до Казахстану

Подробнее
У фокусі популярності – лущильна машина для сочевиці
22.10.2024

У фокусі популярності – лущильна машина для сочевиці

Подробнее
Розвиток зернопереробної промисловості у Польщі
17.09.2024

Розвиток зернопереробної промисловості у Польщі

Подробнее
Догори