Ви завжди зможете переключити мову сайту, скориставшись перемикачем.
науково-виробниче об'єднання
АГРО-СІМО-МАШБУД
у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю
Гречаний хліб поступово витісняє традиційний пшеничний на європейському ринку. Ще 20 років тому про гречаний хліб майже ніхто не знав. 10 років тому він вважався «делікатесом», а зараз на прилавках майже в кожному супермаркеті.
15.12.2025
Гречаний хліб поступово витісняє традиційний пшеничний на європейському ринку. Ще 20 років тому про гречаний хліб майже ніхто не знав. 10 років тому він вважався «делікатесом», а зараз на прилавках майже в кожному супермаркеті. Незважаючи на те, що Україна багата на свої зернові культури, перший гречаний і купажний хліб нам імпортували з Європи, а зокрема з країн Балтії.
Так, у 2019 році одна з найвідоміших компаній з переробки зерна в Литві розширила парк технологічного обладнання та придбала млин від українського бренду «АГРО-СІМО-МАШБУД». Вся технологічна лінія призначена для отримання високоякісного гречаного та інших видів борошна з різних круп для його купажування. Після запуску нової виробничої лінії компанія значно збільшила обсяги експорту гречаного і купажного борошна, в тому числі і в Україну. Таким чином, маючи в Україні свою сировину відмінної якості, маючи технологічне обладнання українського бренду, ми закуповуємо такий вид борошна за кордоном. При цьому враховуючи, що сьогодні на прилавках хліб із купажних сумішей борошна в рази дорожчий за пшеничний!
Отже, у 2024–2025 роках частка безпшеничного хліба, зокрема гречаного, на ринку зросла на 15–20%. Нині попит на нього продовжує зростати. То в чому причина? Це пов'язано не лише з кліматичними змінами, що впливають на врожай, чи зі смаковими уподобаннями, та й не зі зменшенням посівних земель під пшеницю через війну в Україні. Ця глобальна тенденція пов'язана із турботою про здоров'я. Тому що хліб, приготований із гречаного та змішаного борошна, дуже корисний!
Справді, постійне вживання хліба зі 100% пшеничного борошна може завдати шкоди організму. Це впливає не лише на зайву вагу, а й на низку інших показників здоров'я. Нестача клітковини у так званому білому хлібі може призвести до порушень травлення, а саме – уповільнює процес травлення та негативно впливає на рівень енергії. Білий хліб має високий глікемічний індекс, що викликає різкий і суттєвий підйом рівня цукру в крові. Що, у свою чергу, призводить до збільшення ризику розвитку діабету. Молоді люди можуть цього не відчувати, а ось у віці 50+ це суттєво впливає на стан здоров'я, і часом - незворотно.
На відміну від пшеничного, хліб із гречаного борошна – низькокалорійний, безглютеновий та є важливим джерелом біологічно активних компонентів, що сприяють зміцненню здоров'я. Змішування різних видів борошна дозволяє збалансувати характеристики хліба і отримати більш цікавий смак. В результаті виходить хліб, який поєднує корисні властивості кожного з компонентів – можна вивести ідеальну формулу смачного та корисного продукту! Наприклад, додавання кукурудзяного борошна – це додаткові вітаміни В1 та В2, калій, фосфор, магній, кальцій та залізо. Наявність кукурудзяного борошна у стравах позитивно впливає на роботу серцевого м'яза, допомагає знижувати кров'яний тиск. А житнє борошно збагачує хліб клітковиною тощо.
Гречаний хліб або купажний хліб з домішкою гречки вважають дієтичним і поживним, тому його і рекомендують як кориснішу альтернативу пшеничному хлібу. Будьте здорові та бережіть себе!
Готовий кейс для підприємця:
Ефективне рішення для переробки гороха: СІМО ЦШС-3 (02) в наявності
Подробнее
Корисна альтернатива пшеничному хлібу: гречаний та купажний хліб
Подробнее
Зустріч топових керівників бізнесу з Послом Республіки Казахстан
Подробнее
Поради зернопереробникам: ТОП-5 обладнання
Подробнее