Ви завжди зможете переключити мову сайту, скориставшись перемикачем.
науково-виробниче об'єднання
АГРО-СІМО-МАШБУД
у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю
Для переробки зерно подається з накопичувальних бункерів на зважування у ваговому дозаторі і далі - в зерноочисне відділення крупозавода, де відбувається очищення зерна від великих, дрібних, легких, металомагнітних і мінеральних домішок на сепараторах ситових, повітряних, магнітних, турбосепараторі, трієрі, пневмосортувальному столі, каменевідбірнику.
23.06.2014
Для переробки зерно подається з накопичувальних бункерів на зважування у ваговому дозаторі і далі - в зерноочисне відділення крупозавода, де відбувається очищення зерна від великих, дрібних, легких, металомагнітних і мінеральних домішок на сепараторах ситових (БСХ-3-01; БСХМ-16), повітряних (АСХ-2,5; АСХ-5; АСХ-10), магнітних (Б8-БМП; Б8-БММ), турбосепараторі (ТС), трієрі (БТХМ; Р6-ТЦ-700), пневмосортувальному столі (ПСС), каменевідбірнику (Р3-БКТ-100; ПКВ-3).
Далі очищене зерно подається на блок гідротермічної обробки. При необхідності зерно гречки надходить на зволоження на зволожуючу машину (Р6-УВ-250), після чого завантажується в бункер для зволоження. З бункера зерно попередньо нагрівається в конвеєрі гвинтовому паровому (Ш-200) і завантажується в пропарювач періодичної дії (ПЗ-1 (V=0,5 м³; V=1 м³; V=1,3 м³)), де зерно піддається обробці водяною насиченою парою. Режими пропарювання (експозиція, тиск пари) залежать від вологості зерна, що переробляється. Після пропарювання зерно сушиться в паровій сушарці (ВС-10М) і потім охолоджується в охолоджувальній колонці.
Після ГТО гречка направляється для фракціонування (калібровку) на шість фракцій на секції круп'яних розсіників (РК-4, РК-2). Якісна операція фракціонування забезпечує високий вихід готової продукції. Кількість фракцій має бути не менше шести, тому що нерівномірний розподіл зерна по крупності приводить до підмішування сусідніх фракцій, що призводить до надмірного подрібнення крупи або, навпаки, до проходження нелущених зернівок з ядром.
Лущення зерна гречки відбувається на вальцедекових верстатах (СГР-400; СГР-600), для кожної фракції передбачений свій верстат. У вальцедекових верстатах встановлений магнітний захист. Після лущення отримана суміш крупи, лушпиння і зерна направляється на сортування на секції розсійників (РК-4, РК-2). Схід секцій розсійника (нелущене зерно) повертається в оперативний бункер на додаткове лущення. Проходи секцій (крупа + дрібка) збираються і спрямовуються на досушування в паровій сушарці (ВС-10М). Лушпиння відноситься повітряним потоком в сепараторах повітряних (АСХ-2,5; АСХ-5; АСХ-10).
Після висушування до необхідної вологості крупа направляється на секцію розсійника (РК-4, РК-2) на контроль для поділу готової продукції (ядриця і проділ), а також для виділення з крупи мучки. Крупа гречана ядриця надходить на контроль на фотосепаратор, і потім через повітряний сепаратор і через сепаратор магнітний - в накопичувальні бункери готової продукції. Крупа гречана проділ через сепаратор повітряний (АСХ-2,5; АСХ-5; АСХ-10) і магнітний сепаратор (Б8-БМП; Б8-БММ) надходить в накопичувальний бункер готової продукції.
Контроль лушпиння здійснюється на відцентровому просіювачі (ЦС-1) для виділення мучки. Очищена гречана лузга може використовуватися для спалювання в котельних, а мучка є цінним кормовим продуктом для згодовування тваринам.
Пакування ядриці проводиться на ваговибійному автоматі. Після цього мішки зашиваються на мішкозашивальной машині і складаються на піддон, який потім транспортується в склад готової продукції.