Ви завжди зможете переключити мову сайту, скориставшись перемикачем.
науково-виробниче об'єднання
АГРО-СІМО-МАШБУД
у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю
Здавна склалася традиція - чим пухнастіший і білий хліб, тим він привабливіший. І всі зусилля пекарів і технологів зводилися до того, щоб хліб був «пишнішим і білішим». Вважається, що чим вищий сорт борошна, тим воно якісніше.
01.07.2022
"Відділення висівок від борошна є розкіш, і для харчування швидше шкідливо, ніж корисно". (Юстус Лібіх (1803-1873), засновник агрохімії. «Листи про хімію»)
Традиційно при організації виробництва борошна пшеничного замовники завжди цікавляться, який вихід вищого сорту борошна забезпечує технологія, що застосовується на млині.
Здавна склалася традиція - чим пухнастіший і білий хліб, тим він привабливіший. І всі зусилля пекарів і технологів зводилися до того, щоб хліб був «пишнішим і білішим». Вважається, що чим вищий сорт борошна, тим воно якісніше. Але нехай визначення «вищий сорт» борошна не вводить вас в оману - це не показник поживної цінності та корисності борошна, а просто характеристика певних параметрів. Наприклад, висівки на млинових підприємствах фактично завжди сприймалися як відходи та побічний продукт, який реалізується як добавка у виробництві комбікормів. І дарма. Про користь висівок відомо ще з давніх-давен, але зараз цей цілющий продукт заслужено отримав друге дихання.
Глобальні концепції про здорове харчування, з урахуванням зміненого раціону харчування в 80 % населення планети, говорять про те, що середньостатистична людина в середньому на добу споживає 15 - 30 % клітковини від добової норми. З цього випливає, що більшість людей у всьому світі не одержують достатньої кількості харчових волокон. Висівки містять 50 - 70 % клітковини. Клітковина - це харчові волокна, які адсорбують і виводять токсини, уповільнюють засвоєння вуглеводів, сприяють підтримці оптимальної мікрофлори кишечника та підтримують стабільну роботу травної системи. Розчинна клітковина регулює рівень холестерину та цукру в крові, а нерозчинна, у свою чергу, очищає організм та виводить токсини. В результаті нормалізується рівень інсуліну та глюкози у крові.
Отже, у процесі так званого «тонкого помелу» зерно втрачає значну частину поживних речовин, таких як вітаміни В1, В2, В3, В6, фолієву кислоту, залізо, кальцій, фосфор, мідь, магній, марганець, цинк, хром та клітковину! І тут виникає суперечність. Навіщо з пшеничного борошна видаляти висівки, щоб потім у раціоні харчування шукати, чим збалансувати необхідний обсяг споживання клітковини?!
Цільнозерновий хліб грубого помелу, на відміну від білого пшеничного, більш цінний, може вироблятися з пшеничного, житнього або змішаного борошна із збереженням харчових волокон шляхом одноразового грубого помелу зерна злаків, з яким добре справляються агрегатні мінімлини. Агрегатний мінімлин Р6-АММ-7 призначений для переробки зерна пшениці базисних кондицій на борошно в умовах невеликих сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств. З такого борошна випікається хліб, який містить висівки, багаті на клітковину, і включає всі компоненти зерна, в тому числі вітаміни і корисні мікроелементи.