+38 (048) 740 70 47 Для дзвінків з України Замовити дзвінок

en ua ru Pl

Українська версія сайту

Ви завжди зможете переключити мову сайту, скориставшись перемикачем.

науково-виробниче об'єднання

АГРО-СІМО-МАШБУД

у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю

Меню

Виробництво борошна з підвищеним вмістом клітковини

Здавна склалася традиція - чим пухнастіший і білий хліб, тим він привабливіший. І всі зусилля пекарів і технологів зводилися до того, щоб хліб був «пишнішим і білішим». Вважається, що чим вищий сорт борошна, тим воно якісніше.

01.07.2022

"Відділення висівок від борошна є розкіш, і для харчування швидше шкідливо, ніж корисно". (Юстус Лібіх (1803-1873), засновник агрохімії. «Листи про хімію»)

Традиційно при організації виробництва борошна пшеничного замовники завжди цікавляться, який вихід вищого сорту борошна забезпечує технологія, що застосовується на млині.

Здавна склалася традиція - чим пухнастіший і білий хліб, тим він привабливіший. І всі зусилля пекарів і технологів зводилися до того, щоб хліб був «пишнішим і білішим». Вважається, що чим вищий сорт борошна, тим воно якісніше. Але нехай визначення «вищий сорт» борошна не вводить вас в оману - це не показник поживної цінності та корисності борошна, а просто характеристика певних параметрів. Наприклад, висівки на млинових підприємствах фактично завжди сприймалися як відходи та побічний продукт, який реалізується як добавка у виробництві комбікормів. І дарма. Про користь висівок відомо ще з давніх-давен, але зараз цей цілющий продукт заслужено отримав друге дихання.

Глобальні концепції про здорове харчування, з урахуванням зміненого раціону харчування в 80 % населення планети, говорять про те, що середньостатистична людина в середньому на добу споживає 15 - 30 % клітковини від добової норми. З цього випливає, що більшість людей у всьому світі не одержують достатньої кількості харчових волокон. Висівки містять 50 - 70 % клітковини. Клітковина - це харчові волокна, які адсорбують і виводять токсини, уповільнюють засвоєння вуглеводів, сприяють підтримці оптимальної мікрофлори кишечника та підтримують стабільну роботу травної системи. Розчинна клітковина регулює рівень холестерину та цукру в крові, а нерозчинна, у свою чергу, очищає організм та виводить токсини. В результаті нормалізується рівень інсуліну та глюкози у крові.

Отже, у процесі так званого «тонкого помелу» зерно втрачає значну частину поживних речовин, таких як вітаміни В1, В2, В3, В6, фолієву кислоту, залізо, кальцій, фосфор, мідь, магній, марганець, цинк, хром та клітковину! І тут виникає суперечність. Навіщо з пшеничного борошна видаляти висівки, щоб потім у раціоні харчування шукати, чим збалансувати необхідний обсяг споживання клітковини?!

Цільнозерновий хліб грубого помелу, на відміну від білого пшеничного, більш цінний, може вироблятися з пшеничного, житнього або змішаного борошна із збереженням харчових волокон шляхом одноразового грубого помелу зерна злаків, з яким добре справляються агрегатні мінімлини. Агрегатний мінімлин Р6-АММ-7 призначений для переробки зерна пшениці базисних кондицій на борошно в умовах невеликих сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств. З такого борошна випікається хліб, який містить висівки, багаті на клітковину, і включає всі компоненти зерна, в тому числі вітаміни і корисні мікроелементи.

Фотогалерея

Залишилися питання?
Підписатись на новини

Свіжі новини

Грант на розвиток переробного бізнесу для сільськогосподарських виробників
30.07.2025

Грант на розвиток переробного бізнесу для сільськогосподарських виробників

Подробнее
Компенсація переробних підприємств, що постраждали від війни
14.07.2025

Компенсація переробних підприємств, що постраждали від війни

Подробнее
Випробування нового технологічного обладнання – нові кейси для замовників
11.07.2025

Випробування нового технологічного обладнання – нові кейси для замовників

Подробнее
Експорт технологічного обладнання до Центральної Азії
26.06.2025

Експорт технологічного обладнання до Центральної Азії

Подробнее
Догори