+38 (048) 740 70 47 Для дзвінків з України Замовити дзвінок

en ua ru Pl

Українська версія сайту

Ви завжди зможете переключити мову сайту, скориставшись перемикачем.

науково-виробниче об'єднання

АГРО-СІМО-МАШБУД

у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю

Меню

Ринок горохового білка: потенціал та розвиток

Активно зростає попит, відкриваються нові виробництва. Топ країн із залучення горохового білка ринку – США, Канада, Великобританія, Бельгія, Франція, Австрія і, звісно, Китай. Ряд підприємств з переробки сої було перебудовано для виробництва білкових концентратів та ізолятів з гороху та інших бобових

16.12.2021

Гороховий протеїн конкурує з іншими сучасними рослинними білками?! Ще кілька років тому це здавалося б нереальним, але сьогодні так і є! Попит на рослинні білки у харчовому виробництві справді зростає дуже швидко і, за прогнозами, найближчим часом він зростатиме на 7 – 10 % на рік у глобальному масштабі. При цьому світовий ринок білкових інгредієнтів з гороху, згідно з прогнозами експертів, зростатиме на 12,9 % на рік до 2024 року.

Для початку розглянемо деякі цифри, що покажуть динаміку попиту та зростання продуктивності. У 1990 році на ринку з'явилися нові білкові інгредієнти, серед яких особливим попитом на масовому ринку користуються гороховий та рисовий білки. За даними експертів Mordor Intelligence (найбільшої дослідницької компанії), у 2015 році глобальний ринок рослинних білків становив 7,67 млрд дол. У 2020 році він досяг 10,12 млрд. дол. А в 2021 році ринок інгредієнтів лише горохового протеїну продемонстрував зростання продажів, що склали близько $1,25 млрд.

Що таке гороховий білок і чому набирає популярність та попит у всьому світі?

Зерно гороху - джерело високоякісного білка, функціональних горохових волокон (клітковини) та горохового крохмалю, що є дуже важливим для зростання м'язів, оскільки білки є другим основним компонентом структури м'язових волокон.

Гороховий протеїн - концентрована суміш білків із зерен гороху, найчастіше використовується у спортивному, дієтичному чи вегетаріанському харчуванні. Максимально наближаючи смак та текстуру виробів до традиційних, виробники знаходять успішні альтернативи м'ясу, і, судячи з усього, ця тенденція заміщення зростатиме з кожним роком. Гороховий білок особливо потрібний у продуктах преміум-класу, призначених для забезпечених споживачів, які активно шукають продукти «Clean Label».

Як і всі білки бобових рослин, білок гороху також складається із трьох класів білка: глобуліни, альбуміни, нерозчинний білок. Ізолят горохового білка має високий рівень вмісту цінних амінокислот, глутамінової кислоти, аргініну та лізину. Крім того, білок гороху багатий на триптофан і залізо.

Чому ж не використовується борошно бобових? Борошно зазвичай містить 15 - 25 % білка, частково використовується в повсякденних продуктах харчування. Але воно має деякі недоліки: низька засвоюваність, ризик травного дискомфорту, виражений бобовий смак та запах. У свою чергу концентрати та ізоляти білка бобових очевидно виграють за вмістом білка - 65 - 70 % білка у концентратах та більше 80 % - в ізолятах. Ці натуральні концентрати можуть поліпшувати органолептичні показники виробів, їх колір тощо. Гороховий протеїн, що використовується в спортивному харчуванні являє собою високоочищений ізолят з вмістом білка 84 - 88 %, що має високу засвоюваність, рівну 98 %.

Гороховий білок є ідеальним у поєднанні з іншими інгредієнтами рослинного походження, такими як вівсяний білок, що дозволяє знайти найкраще рішення для збалансованого харчування.

Виробництво

Активно зростає попит, відкриваються нові виробництва. Топ країн із залучення горохового білка ринку – США, Канада, Великобританія, Бельгія, Франція, Австрія і, звісно, Китай. Ряд підприємств із переробки сої було перебудовано для виробництва білкових концентратів та ізолятів з гороху та інших бобових. На сьогоднішній день виробництво горохового та рисового білка – понад 38 тис. тонн/рік.

Зростання попиту, наявність сировини та дуже високі економічні показники виробництва концентрату та ізоляту білка за останній рік викликали значний інтерес і в українських компаній.

Виробники горохового білку одержують свою сировину з жовтого гороху. Очищення ґрунтується на процесі ферментації, в результаті якого отримують білок високого ступеня чистоти без використання будь-яких хімічних речовин. Основні етапи виробництва ізоляту:

    • очищення та лущення жовтого гороху з максимальним вилученням горохової крупи;
    • подрібнення насіння жовтого гороху до стану борошна;
    • відволоження подрібненого гороху - змішування борошна з водою;
    • відділення білка від крохмалю і волокна в барабанах рахунок відцентрової сили з наступним їх сушінням.

Три перші етапи переробки 100 % забезпечує наша компанія НВО «АГРО-СІМО-МАШБУД». За рахунок застосування сучасного обладнання забезпечується максимальний вихід горохової муки при регульованій глибині подрібнення.

При виробництві ізоляту білка гороху зазвичай видаляється фітинова кислота, присутня в насінні бобових рослин та злаків.

Сучасні методи екстракції білка дозволяють виробляти її без розчинників та гексану, зберігаючи при цьому натуральний статус інгредієнта.

У Вас виникли запитання? Ми будемо раді надати Вам професійну консультацію по данному питанню.

Залишилися питання?
Підписатись на новини

Свіжі новини

Експорт технологічного обладнання до Туреччини
08.11.2024

Експорт технологічного обладнання до Туреччини

Подробнее
Розширення обсягів поставок до Казахстану
29.10.2024

Розширення обсягів поставок до Казахстану

Подробнее
У фокусі популярності – лущильна машина для сочевиці
22.10.2024

У фокусі популярності – лущильна машина для сочевиці

Подробнее
Розвиток зернопереробної промисловості у Польщі
17.09.2024

Розвиток зернопереробної промисловості у Польщі

Подробнее
Догори