+38 (048) 740 70 47 Для дзвінків з України Замовити дзвінок

en ua ru Pl

Українська версія сайту

Ви завжди зможете переключити мову сайту, скориставшись перемикачем.

науково-виробниче об'єднання

АГРО-СІМО-МАШБУД

у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю

Меню

Ринок горохового білка: потенціал та розвиток

Активно зростає попит, відкриваються нові виробництва. Топ країн із залучення горохового білка ринку – США, Канада, Великобританія, Бельгія, Франція, Австрія і, звісно, Китай. Ряд підприємств з переробки сої було перебудовано для виробництва білкових концентратів та ізолятів з гороху та інших бобових

16.12.2021

Гороховий протеїн конкурує з іншими сучасними рослинними білками?! Ще кілька років тому це здавалося б нереальним, але сьогодні так і є! Попит на рослинні білки у харчовому виробництві справді зростає дуже швидко і, за прогнозами, найближчим часом він зростатиме на 7 – 10 % на рік у глобальному масштабі. При цьому світовий ринок білкових інгредієнтів з гороху, згідно з прогнозами експертів, зростатиме на 12,9 % на рік до 2024 року.

Для початку розглянемо деякі цифри, що покажуть динаміку попиту та зростання продуктивності. У 1990 році на ринку з'явилися нові білкові інгредієнти, серед яких особливим попитом на масовому ринку користуються гороховий та рисовий білки. За даними експертів Mordor Intelligence (найбільшої дослідницької компанії), у 2015 році глобальний ринок рослинних білків становив 7,67 млрд дол. У 2020 році він досяг 10,12 млрд. дол. А в 2021 році ринок інгредієнтів лише горохового протеїну продемонстрував зростання продажів, що склали близько $1,25 млрд.

Що таке гороховий білок і чому набирає популярність та попит у всьому світі?

Зерно гороху - джерело високоякісного білка, функціональних горохових волокон (клітковини) та горохового крохмалю, що є дуже важливим для зростання м'язів, оскільки білки є другим основним компонентом структури м'язових волокон.

Гороховий протеїн - концентрована суміш білків із зерен гороху, найчастіше використовується у спортивному, дієтичному чи вегетаріанському харчуванні. Максимально наближаючи смак та текстуру виробів до традиційних, виробники знаходять успішні альтернативи м'ясу, і, судячи з усього, ця тенденція заміщення зростатиме з кожним роком. Гороховий білок особливо потрібний у продуктах преміум-класу, призначених для забезпечених споживачів, які активно шукають продукти «Clean Label».

Як і всі білки бобових рослин, білок гороху також складається із трьох класів білка: глобуліни, альбуміни, нерозчинний білок. Ізолят горохового білка має високий рівень вмісту цінних амінокислот, глутамінової кислоти, аргініну та лізину. Крім того, білок гороху багатий на триптофан і залізо.

Чому ж не використовується борошно бобових? Борошно зазвичай містить 15 - 25 % білка, частково використовується в повсякденних продуктах харчування. Але воно має деякі недоліки: низька засвоюваність, ризик травного дискомфорту, виражений бобовий смак та запах. У свою чергу концентрати та ізоляти білка бобових очевидно виграють за вмістом білка - 65 - 70 % білка у концентратах та більше 80 % - в ізолятах. Ці натуральні концентрати можуть поліпшувати органолептичні показники виробів, їх колір тощо. Гороховий протеїн, що використовується в спортивному харчуванні являє собою високоочищений ізолят з вмістом білка 84 - 88 %, що має високу засвоюваність, рівну 98 %.

Гороховий білок є ідеальним у поєднанні з іншими інгредієнтами рослинного походження, такими як вівсяний білок, що дозволяє знайти найкраще рішення для збалансованого харчування.

Виробництво

Активно зростає попит, відкриваються нові виробництва. Топ країн із залучення горохового білка ринку – США, Канада, Великобританія, Бельгія, Франція, Австрія і, звісно, Китай. Ряд підприємств із переробки сої було перебудовано для виробництва білкових концентратів та ізолятів з гороху та інших бобових. На сьогоднішній день виробництво горохового та рисового білка – понад 38 тис. тонн/рік.

Зростання попиту, наявність сировини та дуже високі економічні показники виробництва концентрату та ізоляту білка за останній рік викликали значний інтерес і в українських компаній.

Виробники горохового білку одержують свою сировину з жовтого гороху. Очищення ґрунтується на процесі ферментації, в результаті якого отримують білок високого ступеня чистоти без використання будь-яких хімічних речовин. Основні етапи виробництва ізоляту:

    • очищення та лущення жовтого гороху з максимальним вилученням горохової крупи;
    • подрібнення насіння жовтого гороху до стану борошна;
    • відволоження подрібненого гороху - змішування борошна з водою;
    • відділення білка від крохмалю і волокна в барабанах рахунок відцентрової сили з наступним їх сушінням.

Три перші етапи переробки 100 % забезпечує наша компанія НВО «АГРО-СІМО-МАШБУД». За рахунок застосування сучасного обладнання забезпечується максимальний вихід горохової муки при регульованій глибині подрібнення.

При виробництві ізоляту білка гороху зазвичай видаляється фітинова кислота, присутня в насінні бобових рослин та злаків.

Сучасні методи екстракції білка дозволяють виробляти її без розчинників та гексану, зберігаючи при цьому натуральний статус інгредієнта.

У Вас виникли запитання? Ми будемо раді надати Вам професійну консультацію по данному питанню.

Залишилися питання?
Підписатись на новини

Свіжі новини

Хіт продажів - модернізовані вальцедекові верстати
05.09.2024

Хіт продажів - модернізовані вальцедекові верстати

Подробнее
Вітаємо з Днем Незалежності України!
21.08.2024

Вітаємо з Днем Незалежності України!

Подробнее
Впровадження сучасного обладнання для переробки зерна у Казахстані
06.08.2024

Впровадження сучасного обладнання для переробки зерна у Казахстані

Подробнее
Модернізація крупозаводів
23.07.2024

Модернізація крупозаводів

Подробнее
Догори