+38 (048) 740 70 47 Для дзвінків з України Замовити дзвінок

ua ru Pl

Українська версія сайту

Ви завжди зможете переключити мову сайту, скориставшись перемикачем.

науково-виробниче об'єднання

АГРО-СІМО-МАШБУД

у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю

Меню

Зацікавтесь новими пропарювачами, сушарками, паді-машинами

Спеціалісти нашого об'єднання розробили нову технологію одержання пшона, гречаної, ячної і горохової круп за взаємозамінною схемою з використанням спеціальної мийної машини. Вона особливо потрібна під час переробки зернової маси з важковідокремлюваними домішками ячменю, пшениці, вівса, насіння дикої редьки тощо.

14.02.2014

Камінський В. Д., заслужений винахідник України, д.т.н., професор ОГСХИ
Бабич М. Б., к.т.н., генеральний директор НВО «АГРО-СІМО-МАШБУД»
Байрам-Гали В. З., технічний директор НВО «АГРО-СІМО-МАШБУД»

Спеціалісти нашого об'єднання розробили нову технологію одержання пшона, гречаної, ячної і горохової круп за взаємозамінною схемою з використанням спеціальної мийної машини. Вона особливо потрібна під час переробки зернової маси з важковідокремлюваними домішками ячменю, пшениці, вівса, насіння дикої редьки тощо.

Крім того, використання такої машини дає змогу відокремлювати мінеральні домішки, які не видаляються на каменевідбірному обладнанні — пісок, частинки землі, а також змивати з поверхні збіжжя до 90% мікроорганізмів. Нове устаткування можна застосувати як для гідросепарування зерна круп'яних культур, так і пшениці з ефективністю очищення 87 - 95% і питомою витратою води 0,40 - 0,55 м3/т. З урахуванням рециркуляції та використання аеротенка для очищення відпрацьованої води питома її витрата зменшується на 70%.

При застосуванні розроблених нами нових схем розсівів для заводу по переробці гречки потужністю 50 - 60 т/добу зерна передбачено лише 2,5 розсіва. Утім для поліпшення якості круп і розширення асортименту продукції за спеціальною технологічною схемою можна одержувати гречане борошно. Виробляють його завдяки відбору дрібних фракцій зерна (4,5 і 6), хоча для цього потрібно 0,5 розсіва. Водночас ми розробили ТУ для випуску макаронних виробів і хліба з доданням до пшеничного борошна гречаного. В такий спосіб можна не тільки підвищити їх поживність, а й поліпшити смакові властивості.

До технологічної схеми такого заводу входять нові пропарювачі періодичної дії з очищувачами пари від крапель води та утилізатори відпрацьованого тепла, парові сушарки і вальцедекові верстати.

Пропарювачі періодичної дії Л9-БПБ Калузького турбінного заводу (Росія) мають чимало істотних недоліків. Зокрема, в них ненадійні пробкові затвори, що призводить до значних втрат пари, а відтак і частої їх заміни або лагодження. Крім того, через ненадійну систему запірної арматури й датчиків рівня досить складно керувати роботою пропарювача. Як показують теплотехнічні розрахунки, після пропарювання до 53% тепла разом з відпрацьованою парою викидається в атмосферу. Це створює ударну шумову хвилю, провокуючи викиди в довкілля зерна, лузги, конденсату тощо. Позбавитися згаданих недоліків можна за допомогою пропонованого нами агрегату.

Парова сушарка ВС-10-49М з комбінованим кондуктивно-конвективним способом сушіння має низку переваг порівняно з установкою типу ВС-10-49-М. Адже в такий спосіб можна в 2 - 2,5 рази підвищити продуктивність обладнання, а завдяки утилізації відпрацьованого тепла на 35 - 40% зменшити енергетичні затрати. Крім того, забезпечується рівномірність сушіння усієї зернової маси, а відтак і вихід круп однакового кольору. Серед особливостей такої сушарки — змонтована в нижній секції шахти охолоджувальна колонка, призначена для технологічних функцій і зменшення руху зерна після сушіння.

Завдяки застосуванню нових вальцедекових верстатів коефіцієнт лущення зерна збільшується до 63 - 72% при зменшенні на 18 - 22 % енергозатрат. Ці данні наведені для порівняння з агрегатами 2-ДШС-3. Крім того, істотно подовжується тривалість експлуатації робочих органів (вальця і деки), оскільки в нашій конструкції передбачено ефективну систему регулювання між ними зазору і можливістю зміни в потрійному вимірі. Виробляють вальцедекові верстати різних типорозмірів і продуктивності. Це дає змогу не тільки більш ефективно й рівномірно по довжині вальця завантажувати продукт, а й використовувати менш потужні електро двигуни для тих фракцій зерна (особливо дрібних), вміст яких незначний у загальній масі. І, нарешті, розроблені нами вальцедекові верстати для приймання зерна у верхній частині оснащені вмонтованими магнітними колонками.

На підприємствах, які працюють за такою технологією, загальний вихід круп становить 71,5 - 72,5 %, у тому числі 1,5 - 2 % проділу. При цьому кількість колотого ядра в крупах не перевищує 0,8 - 1,2%, вміст смітної домішки — 0,5 - 0,08 %, нелущених зерен — 0,03 - 0,08 %. Якщо ж використовувати мийну машину, то крупи взагалі не матимуть мінеральних і смітних домішок.

Високої якості круп досягають також завдяки застосуванню на контролі нової триярусної паді-машини, яка ефективно відокремлює не обрушені зерна у гречаній, вівсяній, рисовій, ячній, пшоняній та інших крупах. Лузгу ж можна використовувати як паливо в котельнях.

Застосування розроблених нами пропарювача безперервної дії, парової сушарки, паді-машини дає змогу на 7 - 11% збільшити вихід круп, істотно поліпшити їх якість, поживність і споживчі властивості, зменшити тривалість варіння порівняно з традиційними технологіями. Приміром, завдяки використанню пропарювача безперервної дії з горохової крупи можна видаляти характерний запах бобових, а з вівсяної — гіркий присмак, що особливо важливо при виготовленні пластівців. А пропарювання кукурудзи дає змогу виділяти більш чистий зародок, з якого одержують олію.

Для рисопереробних підприємств у нашому об'єднанні створено нове обладнання, призначення якого — гідротермічна обробка рису. Пропарювання його підвищує міцність ядра, а відтак і запобігає подрібненню під час лущення, шліфування і полірування. Завдяки зменшенню виходу дрібки на 18 - 22 % збільшується вихід круп, істотно підвищується їх харчова цінність. Це зумовлено міграцією вітамінів мінеральних речовин з оболонки в ядро. Скорочується також тривалість варіння круп, каші з них мають розсипчасту консистенцію, високі коефіцієнт привару і відбілюваність. Такі крупи за якісними показниками аналогічні продукції американської фірми «Анкл-Бенс».

Одне слово, розроблені нами нові конструкції плющильного верстата, пропарювача безперервної дії, аерофонтанної сушарки і триярусної паді-машини (у країнах СНД таке обладнання не випускають) забезпечують повний технологічний цикл виробництва високоякісних пластівців — вівсяних, пшеничних, ячних, житних, горохових та ін.

«Зерно i хлiб» № 2, 2001 р.

Залишилися питання?
Підписатись на новини

Свіжі новини

Нові великі об'єкти зернопереробки в Казахстані
31.07.2025

Нові великі об'єкти зернопереробки в Казахстані

Подробнее
Грант на розвиток переробного бізнесу для сільськогосподарських виробників
30.07.2025

Грант на розвиток переробного бізнесу для сільськогосподарських виробників

Подробнее
Компенсація переробних підприємств, що постраждали від війни
14.07.2025

Компенсація переробних підприємств, що постраждали від війни

Подробнее
Випробування нового технологічного обладнання – нові кейси для замовників
11.07.2025

Випробування нового технологічного обладнання – нові кейси для замовників

Подробнее
Догори