+38 (048) 740 70 47 Для дзвінків з України Замовити дзвінок

en ua ru Pl

Українська версія сайту

Ви завжди зможете переключити мову сайту, скориставшись перемикачем.

науково-виробниче об'єднання

АГРО-СІМО-МАШБУД

у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю

Меню

Гідротермічна обробка зерна

Гідротермічну обробку зерна проводять з метою поліпшення його технологічних властивостей, створення оптимальних умов для переробки зерна, а також для отримання круп, що відповідають найвищим вимогам по своїй живильній цінності і органолептичним характеристикам.

16.07.2020

Фахівці НВО «АГРО-СІМО-МАШБУД» вже не раз розповідали і згадували на науково-практичних конференціях про найважливіший етап в процесі підготовки зерна до переробки - гідротермічну обробку зерна. У цій статті ми ще раз зупинимося на цьому важливому етапі. Отож, Гідротермічна обробка (ГТО): що це таке, для яких цілей використовується, і якими методами досягається?

Гідротермічну обробку зерна проводять з метою поліпшення його технологічних властивостей, створення оптимальних умов для переробки зерна, а також для отримання круп, що відповідають найвищим вимогам по своїй живильній цінності і органолептичним характеристикам. Застосування ГТО призводить до збільшення виходу крупи від 5 до 12%, поліпшення її споживчих властивостей, збільшення харчової цінності та стійкості при зберіганні. Результатом процесу ГТО є збільшення міцності ядра і більш легке відділення оболонок, які частково відшаровуються і стають більш крихкими. Підвищення міцності ядра приводить до збільшення виходу крупи за рахунок зниження утворення мучелі при лущенні. ГТО зерна застосовують при виробленні крупи з гречки, вівса, кукурудзи, гороху, ячменю і пшениці.

В процесі ГТО використовують зволожувачі, пропарювачі і сушарки. Застосування зазначеного обладнання позитивно впливає як на технологічні показники зерна, так і на органолептичні і поживні характеристики готової продукції - крупи. У крупи вирівнюється колір, вона швидше розварюється до однорідної консистенції. Зволожувач призначений для внесення вологи в зерно в процесі його гідротермічної обробки. Зволожувач встановлюється в підготовчих відділеннях підприємств по зберіганню і переробці зерна. НВО «АГРО-СІМО-МАШБУД» пропонує зволожувач Р6-УВ-250 з технічної продуктивністю не менше 6 тонн на годину.

Для сушки і підсмажування зерна круп'яних культур та готової крупи НВО «АГРО-СІМО-МАШБУД» пропонує сушарку ВС-10М, вона комплектується також і охолоджувальною колонкою.

Детальніше хотілося б зупинитися на пропарювачах. НВО «АГРО-СІМО-МАШБУД» пропонує наступні види пропарювачів: Пропарювач ПЗ-1, Пропарювач ПЗ-2, Пропарювач ПЗ-3, Пропарювач ПЗ-4, Пропарювач ПЗ-5, Пропарювач ПЗ-6.

  • Пропарювач ПЗ-1 – це апарат періодичної дії, призначений для проведення гідротермічної обробки зерна надлишковим тиском водяної насиченої пари. Використовується при пропарюванні гречки і вівса. Пропарювання зерна покращує його технологічні властивості і підвищує споживчі якості готової продукції. У конструкції застосовуються шиберні засувки ДУ-200 або ДУ-150.
  • Пропарювач ПЗ-2 (Пропарювач для пшениці, ячменю і гороху) має те ж призначення, що і ПЗ-1, але відрізняється безперервною роботою завдяки застосуванню в конструкції шлюзових затворів. Також існує різниця в масі обладнання та деяких інших параметрах.
  • Пропарювач ПЗ-3 призначений для варіння зерна, крупи та інших сипучих продуктів під надлишковим тиском насиченої водяної пари, безперервно перемішуючи продукт мішалкою. Може працювати безперервно або періодично в залежності від типу запірних пристроїв на завантаження і вивантаження. Використовується для виробництва пластівців і сушеними-варених круп. Повністю виготовлений з харчової нержавіючої сталі.
  • Пропарювач ПЗ-4 здійснює безперервну гідротермічну обробку зерна круп'яних культур для якісних змін технологічних показників зерна і споживчих властивостей готової продукції. Пропарювач крупи має повний обсяг 2,7 метра кубічних при обсязі зерна на стрічці 0,1 м. куб. Робоча площа стрічки - 2,2 м. кв. Використовується для глибокого пропарювання-варіння зерна і круп під надлишковим тиском пари. Повністю виготовлений з харчової нержавіючої сталі.
  • Пропарювач ПЗ-5 призначений для варіння зерна, крупи та інших сипучих продуктів насиченою водяною парою при його надмірному тиску при безперервному переміщенні продукту. Являє собою горизонтальний апарат під тиском з встановленим всередині шнеком. Повністю виготовлений з харчової нержавіючої сталі.
  • Пропарювач ПЗ-6 призначений для обробки поверхні зерна, крупи та інших сипучих продуктів насиченою водяною парою без створення надлишкового тиску в зоні взаємодії продукту і пари. Даний пропарювач працює безперервно. Комплектується верхнім і нижнім бункерами, які, як і пропарювач, виконані з харчової нержавіючої сталі. Подача пари в потік зерна здійснюється за допомогою 4 форсунок, які введені всередину пропарювача. За допомогою лопатевої мішалки здійснюється безперервне перемішування продукту. У пропарювачі передбачена система автоматичного контролю і підтримки заданої температури продукту.
Залишилися питання?
Підписатись на новини

Свіжі новини

Щиро вітаємо Вас із Різдвом і Новим роком!
20.12.2024

Щиро вітаємо Вас із Різдвом і Новим роком!

Подробнее
Нові крупозаводи в Чехії
03.12.2024

Нові крупозаводи в Чехії

Подробнее
Експорт технологічного обладнання до Туреччини
08.11.2024

Експорт технологічного обладнання до Туреччини

Подробнее
Розширення обсягів поставок до Казахстану
29.10.2024

Розширення обсягів поставок до Казахстану

Подробнее
Догори