Ви завжди зможете переключити мову сайту, скориставшись перемикачем.
науково-виробниче об'єднання
АГРО-СІМО-МАШБУД
у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю
Гідротермічну обробку зерна проводять з метою поліпшення його технологічних властивостей, створення оптимальних умов для переробки зерна, а також для отримання круп, що відповідають найвищим вимогам по своїй живильній цінності і органолептичним характеристикам.
16.07.2020
Фахівці НВО «АГРО-СІМО-МАШБУД» вже не раз розповідали і згадували на науково-практичних конференціях про найважливіший етап в процесі підготовки зерна до переробки - гідротермічну обробку зерна. У цій статті ми ще раз зупинимося на цьому важливому етапі. Отож, Гідротермічна обробка (ГТО): що це таке, для яких цілей використовується, і якими методами досягається?
Гідротермічну обробку зерна проводять з метою поліпшення його технологічних властивостей, створення оптимальних умов для переробки зерна, а також для отримання круп, що відповідають найвищим вимогам по своїй живильній цінності і органолептичним характеристикам. Застосування ГТО призводить до збільшення виходу крупи від 5 до 12%, поліпшення її споживчих властивостей, збільшення харчової цінності та стійкості при зберіганні. Результатом процесу ГТО є збільшення міцності ядра і більш легке відділення оболонок, які частково відшаровуються і стають більш крихкими. Підвищення міцності ядра приводить до збільшення виходу крупи за рахунок зниження утворення мучелі при лущенні. ГТО зерна застосовують при виробленні крупи з гречки, вівса, кукурудзи, гороху, ячменю і пшениці.
В процесі ГТО використовують зволожувачі, пропарювачі і сушарки. Застосування зазначеного обладнання позитивно впливає як на технологічні показники зерна, так і на органолептичні і поживні характеристики готової продукції - крупи. У крупи вирівнюється колір, вона швидше розварюється до однорідної консистенції. Зволожувач призначений для внесення вологи в зерно в процесі його гідротермічної обробки. Зволожувач встановлюється в підготовчих відділеннях підприємств по зберіганню і переробці зерна. НВО «АГРО-СІМО-МАШБУД» пропонує зволожувач Р6-УВ-250 з технічної продуктивністю не менше 6 тонн на годину.
Для сушки і підсмажування зерна круп'яних культур та готової крупи НВО «АГРО-СІМО-МАШБУД» пропонує сушарку ВС-10М, вона комплектується також і охолоджувальною колонкою.
Детальніше хотілося б зупинитися на пропарювачах. НВО «АГРО-СІМО-МАШБУД» пропонує наступні види пропарювачів: Пропарювач ПЗ-1, Пропарювач ПЗ-2, Пропарювач ПЗ-3, Пропарювач ПЗ-4, Пропарювач ПЗ-5, Пропарювач ПЗ-6.