Ви завжди зможете переключити мову сайту, скориставшись перемикачем.
науково-виробниче об'єднання
АГРО-СІМО-МАШБУД
у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю
Початкові стадії процесів переробки кукурудзи на різні продукти практично однакові – після очищення від домішок проводиться її подрібнення в дежермінаторах з метою подальшого виділення кукурудзяного зародка. Залежно від сорту обсяг зародка може становити від 8% до 14%.
27.05.2025
Сьогодні на професійних інформаційних платформах все частіше згадують, що кукурудза є основним видом сировини на світовому ринку виробництва біоетанолу. І це завдяки високому змісту крохмалю у цій культурі. Але не менш відома висока споживча цінність таких продуктів із кукурудзи, як кукурудзяна крупа, борошно та кукурудзяна олія.
Початкові стадії процесів переробки кукурудзи на різні продукти практично однакові – після очищення від домішок проводиться її подрібнення в дежермінаторах з метою подальшого виділення кукурудзяного зародка. Залежно від сорту обсяг зародка може становити від 8% до 14%. Вміст кукурудзяної олії у зародку, залежно від місця походження, сорту та кліматичних умов, може становити 24 - 30%.
Виділення зародка обумовлено тим, що при переробці кукурудзи в біоетанол жир зародка істотно знижує ефективність ферментації (оцукрювання) складних молекул крохмалю кукурудзи, що знижує відсоток виходу біоетанолу, а при переробці в крупу і борошно знижує їх органолептичні властивості, а також термін зберігання за рахунок прогіркання (окислення, псування і втрата якості).
Наша компанія пропонує два варіанти технології переробки кукурудзи, і, відповідно, – два види дежермінатора для виділення зародка. При продуктивності до 60 т/добу зерна кукурудзи ми пропонуємо скорочену схему переробки з використанням Дежермінатора ДС-2. Використання цієї машини дозволяє за рахунок великих пресових зусиль зруйнувати ядро кукурудзи і безпосередньо в самому дежермінаторі шляхом перетирання видавити подрібнений зародок разом з периферичними частинами, наконечником і мучелю. Така суміш подрібненого зародка та борошна може бути використана тільки для кормових цілей або як компонент для приготування комбікормів.
При продуктивності понад 80 т/добу зерна кукурудзи пропонуємо розгалужену технологічну схему переробки з використанням дежермінаторів типу МП різної продуктивності – від 2,5 до 6 т/год. Використання такого типу дежермінаторів дозволяє ефективно управляти ступенем подрібнення кукурудзи (регулювати розмір отриманих фракцій). Однак при цьому зародок залишається у суміші подрібненого ядра кукурудзи різного фракційного складу. А для його ефективного виділення продукти подрібнення кукурудзи фракціонуються у розсіві на кілька фракцій, і кожна з них прямує на свій пневмосортувальний стіл, де і виділяється чистий зародок. Залежно від сорту кукурудзи виділяється від 7 до 10% зародка.
З виділеного зародка виробляється дуже цінна кукурудзяна олія, багата вітамінами A, F, E і ненасичена жирними кислотами. Важливим є також те, що при нагріванні кукурудзяна олія не утворює канцерогенних речовин, вона не димить, не піниться і не пригоряє в процесі приготування. Температура, при якій олія починає горіти - 232 °C. Для порівняння – соняшникова олія починає диміти і активно ділитися канцерогенами вже при нагріванні 107 °C. Кукурудзяна олія також містить фітостероли, які допомагають зменшити рівень холестерину в крові.
Отже, кукурудзяна олія завойовує все більше визнання на міжнародній арені. Тому переробка кукурудзи в біоетанол або в крупу і муку з попутнім виробленням кукурудзяної олії стає вигіднішою стратегією, ніж експорт зерна кукурудзи як сировинного продукту. Розглянемо приклад експорту зерна кукурудзи з України протягом останніх років. Останніми роками основним імпортером української кукурудзи залишався Китай. До 2022 року Китай імпортував понад 30% усієї української кукурудзи. Також активними імпортерами цієї культури були Румунія та Іспанія. Але через військові дії в Україні та через блокування морських шляхів експорт зерна і, відповідно, кукурудзи значно скоротився. Більше того, Китай почав активно скуповувати бразильську кукурудзу. А з 6 червня цього року Євросоюз значно збільшить імпортне мито на українське зерно та припинить спеціальні торговельні пільги, хоча сторони конструктивно працюють над досягненням оновленого довгострокового рішення про вільну торгівлю. Таким чином, закупівельні експортні ціни на українську кукурудзу знижуються і експорт кукурудзи продовжує сповільнюватися! Тому одним із головних питань, що стоять перед аграрною галуззю, є вибір між експортом сировинних продуктів та переробкою їх у кінцеві матеріали з доданою вартістю. І у випадку з кукурудзою переробка цієї культури на біоетанол, олію та інші супутні продукти, такі як біогаз з відходу біоетанольного виробництва, спиртова барда, відкриває безліч нових можливостей нарощування економічної ефективності в переробці зернових.
Детальні консультації з питань виділення зародка, виробництва біоетанолу, технології виробництва олії та інших супутніх продуктів із кукурудзи ви можете отримати у досвідчених фахівців-технологів НВО «АГРО-СІМО-МАШБУД».
НВО «АГРО-СІМО-МАШБУД» на виставкових майданчиках та самітах
ПодробнееПродукти переробки кукурудзи
ПодробнееРозвиток виробництва біоетанолу та супутніх продуктів – світові тенденції та специфіка
ПодробнееЗапрошуємо на зустріч на заході «AGRO-CHALLENGE» ДЕНЬ ПОЛЯ
Подробнее